Når man vil vite hva noen vil, er det ofte en fordel å lytte til det de sier og skriver. Så også med terrorister. De videosnuttene vi i Vesten tidvis har fått høre fra al-Qaidas side, har stort sett dreid seg om trusler og forbannelser mot Vesten og mot moderate muslimer. Imidlertid har al-Qaida publisert langt mer enn disse korte filmene.

I sine skrifter redegjør al-Qaida for målet for sine handlinger. Et viktig mål er å bringe USA i kne. Ved å knekke USA, regner de med å få resten av den vestlige verden til også å falle. Al-Qaida har ingen illusjoner om at dette skal la seg gjøre ved hjelp av militære midler. Deres våpen er først og fremst økonomiske. Strategien har lenge vært å forsøke å få USA til å involvere seg i flest mulige kriger. Krig er dyrt. Hver ny krig USA går inn i utgjør en enorm belastning for den amerikanske økonomien.

USAs invasjon i Irak var en dobbel seier for al-Qaida. Først og fremst ut fra det rent økonomiske aspektet, men også det at Saddam Hussein sto langt oppe på al-Qaidas fiendeliste skapte en ønskesituasjon for bevegelsen. Krigene i Irak og Afghanistan har vært ødeleggende for amerikansk økonomi. Ved siden av den uansvarlige økonomiske politikken innenlands under president G. W. Bush, med en ekstrem form for markedsliberalisme, har krigene hatt sin merkbare effekt på landets økonomi.

Krigen i Libya er nok en dobbel seier for al-Qaida. Også Muammar Gaddafi står høyt på deres fiendeliste. I Afghanistan kjemper vestlige land mot al-Qaida, i Libya inngår al-Qaida-krigere som en del av fotsoldatene på bakken som kjemper på vestens side. Tilsynelatende. Klok av skade har president Barack Obama gjort sitt ytterste for å begrense USAs deltakelse i krigen. Landet har rett og slett ikke råd til å involvere seg i flere kriger nå.

Den kristenfundamentalistiske nykonservative amerikanske Tea Party-bevegelsen jobber også aktivt for å undergrave amerikansk økonomi. Det den amerikanske stat nå trenger, for å håndtere den raskt økende gjelden, er inntekter. Tea Party-bevegelsen gjør sitt beste for å hindre en redning av den amerikanske økonomien. Ved sitt grep om det Republikanske partiet, har de langt på vei lyktes med å strupe mulighetene for USA til å komme helberget gjennom den nåværende økonomiske krisen. En hver tanke om at den velstående delen av landets befolkning skal bidra til å få USA ut av krisen, er fremmed for bevegelsen. Tea Party-bevegelsens uttalte mål er å knekke den amerikanske staten, gjøre den til en mini- eller mikrostat med liten eller ingen innflytelse. Noe som alltid har vært markedsliberalistenes våte drøm.

Med al-Qaidas angrep fra utsiden og Tea Party-bevegelsens angrep fra innsiden, er det lange utsikter for at USAs økonomi vil komme helskinnet ut av den nåværende økonomiske krisen. Al-Qaida kan kose seg med sitt uvante teselskap.

Litteratur: Wright, Lawrence: Al-Qaida och vägen til 11 september

Reklamer