I en melding fra NTB, gjengitt i blant annet Dagsavisen 21. juli 2012, meldes det om at kornprisene stiger etter tørke i USA. I meldingen kan vi blant annet lese følgende:

Verden kan stå overfor en ny matvarekrise som følge av den verste tørken i USA på 50 år. Prisen på mais og soyabønner er på rekordnivå. USA er verdens største eksportør av mais, soyabønner og hvete, men over hele Midtvesten er bøndene i ferd med å pløye ned avlingene sine etter måneder nesten uten regn.

USA er verdens største eksportør av flere basismatvarer. Mange land er avhengige av import fra USA, de produserer alt for lite mat selv. Om man undres over hvorfor mange land har gjort seg avhengig av import av mat fra USA, vil man neppe kunne finne noen forklaring. Landene har ikke gjort seg avhengige av import av mat fra USA, de har blitt tvunget inn i avhengighet av USA som følge av politikken til en rekke av USAs regjeringer. Gjennom tung subsidiering av egen matproduksjon, politisk og militært press mot en rekke land, i flere tilfeller har presset tatt form av militær intervensjon eller støtte til statskupp, med IMF som et viktig redskap, har USA gjort befolkningen i en rekke land avhengig av importert mat fra nettopp USA.

På grunn av unaturlig lave priser, som følge av den subsidierte maten fra USA, har landenes egne bønder blitt nødt til å legge om sin produksjon til eksportprodukter som kjøpes billig av amerikanske og europeiske forbrukere. Når matvareproduksjon langt på vei blir monopolisert av et land, vil tørke i det samme landet føre til stor matvaremangel verden over. Om maten produseres i stort omfang i mange land, vil tørke i ett eller noen få land ikke få katastrofale følger. I artikkelen heter det videre:

Denne uka var prisen på mais og soyabønner på verdensmarkedet høyere enn i 2007-08, da økte priser på brød og korn førte til opptøyer i over 30 fattige land verden over.

Dette betyr at amerikansk politikk ikke bare fører til matmangel og hungersnød i mange land, den destabiliserer også en rekke land verden over, noe som kan føre til vold og stridigheter i de samme landene. I krisetider ser folk gjerne etter syndebukker lokalt, de leter ikke etter dem blant politikere som gjennom de siste tiårene har sittet i ledelsen for verdens mektigste nasjon.

Reklamer