I den senere tid har det blitt avslørt at USAs etterretningsorganisasjon NSA har overvåket størsteparten av Europas, og verdens, befolkning. Det bør vi være evig takknemlig for.

Takket være Internett og elektroniske maskiner, kan NSA (National Security Agency), USAs for tiden viktigste og mest aktive etterretningsorganisasjon, overvåke alle av klodens borgere som er på nett. Og ingen kan vel bebreide dem for å gjøre det de kan? Hva skal de ellers bruke all teknologien til? Mulighet gjør tyv, heter det. Mulighet gjør også til spion.

Vår takknemlighetsgjeld til NSA

Det er ikke bare du og jeg og resten av mennene, kvinnene og barna i gata, eller i cyberspace, altså hvermansen, som har blitt overvåket, det er også en rekke ledende europeiske politikere, til og med de mest ledende sådanne, deriblant den desidert mest ledende, selveste Angela Merkel, som har fått Obamas og NSAs argusøyne rettet mot seg. Kongressmedlem Peter King uttaler til NBC at: «Presidenten burde ikke unnskylde (overvåkningen), og han bør slutte å være så defensiv. Sannheten er at NSA har reddet tusenvis av liv, ikke bare i USA, men i Frankrike, Tyskland og over hele Europa.» Tusenvis av europeiske liv er spart, som en følge av NSAs overvåking av sentrale europeiske politikere.

NRK skjelver i buskene

Etter at den dobbeltblå regjeringen overtok regjeringskontorene her i landet, er det ikke bare NRK som skjelver i buskene, det gjør hele den norske nyhetsbransjen. De vet ennå ikke hvor grensen for hva den nye regjeringen vil tillate av frimodige ytringer går, er de for eplekjekke, så kan statsstøtte og det som bedre er, forsvinne; vi er nødt til å lese mellom linjene i det mediene skriver og sier, nå i enda større grad enn før.

Det som er nevnt ovenfor skulle tilsi at sentrale europeiske politikere, muligens også selveste Angela Merkel, Europas kansler og mutter, som en rekke andre europeiske statsledere, kanskje også norske toppolitikere, står i ledtog med al-Qaida. Derfor er det selvfølgelig helt nødvendig at NSA på vegne av USA holder et våkent øye med dem. NSA har ved denne sin overvåkning av europeiske politikere allerede, muligens, reddet tusenvis av europeiske liv, i følge pålitelige amerikanske kilder. Og er det noen som har greie på overvåkning, så er det jo amerikanerne. Vi får tro at etterretningstjenesten i denne sammenhengen er svært etterrettelig.

Europeisk misunnelig beundring for USA

Heldigvis har ansvarlige europeiske politikere begynt å ta til motmæle mot den ensidige kritikken av NSA og USAs regjering i «overvåkningsskandalen». Den tidligere norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre henviser til den tidligere franske utenriksministeren Bernhard Kouchner, og uttaler at «mange bør se seg i speilet når de kommer med ramsalte kommentarer mot USA. Selv om det nå er USA som er blitt tatt med buksene nede, er overvåkning langt mer omfattende enn som så». Skal vi tro Kouchner så er denne overvåkningen noe alle driver med, og, som vi vet, det alle gjør kan ikke være galt. Hvis det hadde vært galt, ville ikke alle drevet med det. Vi som ennå ikke har begynte å overvåke andre, får skylde oss selv. At man er treig med å komme i gang med egen overvåkning, betyr ikke at det er greit å kritisere andre som overvåker på harde livet. Det ville bare være misunnelse.

Vi er bare misunnelige fordi europeisk etterretning ikke er like dyktige som den amerikanske, og det er antiamerikansk og smålig å være misunnelige eller kritiske mot USAs herskende elite. Som vi i den senere tid har blitt fortalt, er da heller ikke USA vår venn, alle land er våre konkurrenter; blant konkurrenter er alt tillatt. Visstnok. Det det handler om er å bli best, best i overvåkning.

Obama våker over oss

Vi får håpe at NSA også holder et våkent øye med deg og meg. Vi kan ikke se bort fra at også vi i bunn og grunn er svært suspekte individer som utgjør en overhengende fare for vår egen sikkerhet. Derfor er ikke spørsmålet om den amerikanske etterretningen har gått for langt, men om det i det hele tatt er mulig for den å gå langt nok! Før NSA vet alt om alle, kan ingen være trygge. Før vi legger oss i kveld, må vi huske å be aftenbønn til Obama.

Reklamer