Enkelte eiendomsmeglere tror at deres bransje er den «nye oljen», den næringen som skal opprettholde levestandarden for folk i Norge. Er det virkelig fortjenestefullt å gjøre Norge dyrere og kundene fattigere? Og hvor godt skal man ha betalt for det?

Å benytte seg av eiendomsmegleres tjenester er en dyr og selsom fornøyelse. Gjør man en grundig jobb i forkant, kan man til en viss grad kartlegge hvilke tjenester ulike meglere tilbyr, og, ikke minst, hva det ser ut til at de tar seg betalt for den jobben man forventer at de gjør. Når man så har valgt hvilket meglerfirma man vil benytte seg av, og har inngått en bindende kontrakt med det, er tiden inne for at megleren introduserer neste runde, å forhandle om hva meglertjenestene egentlig skal koste. Man trodde kanskje man allerede hadde inngått en kontrakt om nettopp det, men den gang ei.

Nå har tiden kommet for megleren til å forklare at han selvfølgelig skal gjøre en jobb med å selge ditt hus eller din hytte, eller hva du nå vil ha hjelp til å selge, men om du ønsker at han eller hun skal gjøre en virkelig god jobb, virkelig legge seg i selen for å få solgt din eiendom til høyest mulig pris, så må du være villig til å betale mer til megleren, betydelig mer. Underforstått vil innsatsen bli heller sparsom om du ikke er villig til å betale mer enn det som i første omgang har blitt avtalt, og at du i så fall vil gå glipp av en betydelig pengesum.

Denne merbetalingen som megleren forlanger, skal så knyttes til den delen av salgssummen som overstiger det som er den forventede salgsprisen, en salgspris som er definert av megleren. Om prisen blir lavere, så risikerer megleren ingenting; du tar tapet. Om prisen blir nøyaktig som forventet, taper verken du eller megleren noe, men blir salgsprisen tilfeldigvis høyere enn megleren har gjettet på, så innkasserer dere begge en gevinst.

Som alle vet avhenger salgssummen av bolig eller fritidseiendom i liten grad av meglerens innsats, den avhenger av antall interesserte kjøpere som tilfeldigvis dukker opp og deres villighet til å by over hverandre. Har man først sett meglere i aksjon en eller flere ganger, så har man ved selvsyn sett at deres innsats ikke er avgjørende for prisutfallet.

Knut Olav Åmås har foreslått at det bør bli større åpenhet om hvordan Norges «nest rikeste» tjener sine penger, deriblant eiendomsmeglerne. Det har ikke falt i god jord i eiendomsmeglerbransjen, selv om vi alle vet hvordan de tjener sine gode lønninger, større åpenhet trengs egentlig ikke, men det blir gjerne debatt om et fenomen når det blir satt søkelys på det. Det kan til og med oppstå en kritisk offentlig debatt om fenomenet, en debatt som i noen tilfeller ender med at en endring skjer.

I følge eiendomsmegler Terje Tinholt, er blant annet eiendomsmeglere i «nettopp den gruppen av mennesker som opprettholder hele samfunnet nå som oljeputen blir litt hardere». Sagt på en annen måte, så er det den gruppen mennesker som ikke gidder å gjøre en alminnelig innsats i jobben sin, med mindre de klarer å presse mer penger ut av kundene enn rimelig er, som skal bringe landet videre. Det er ikke spesielt betryggende. Dette er en bransje som i praksis har som slagord: «Vi gjør Norge dyrere!» Det er ikke så mange andre næringsdrivende som ville vært tjent med et slikt slagord. Det er ikke tilfeldig at ingen matbutikker har prøvd seg med et tilsvarende slagord.

Kanskje har andre yrkesutøvere noe å lære av eiendomsmeglerne? En frisør kan si til kunden at ja, jeg skal klippe håret ditt, men hvis du ønsker at jeg skal gjøre en god innsats, slik at du vil se bra ut på håret, så må du betale meg mer. En lærer kan si til elevens foreldre at ja, jeg skal undervise ditt barn, men vil du at han eller hun virkelig skal lære noe på skolen, så må du betale meg ekstra. En pilot kan si til passasjerene at ja, jeg skal fly deg dit du skal, men vil du ha en behagelig flytur, så må du betale meg mer, og om du ønsker at bagasjen skal komme til samme flyplass som deg selv, så må du virkelig betale så det svir.

Står det til troende at det er eiendomsmeglerne og andre som tilhører de «nest rikeste» som «opprettholder hele samfunnet», nå som oljeprisen har stupt? Tror ikke det! Det er vel heller alle oss andre som skal bringe samfunnet videre.

Reklamer